Støtte i at klare almindelig daglig livsførelse
I Johannes Hages Hus yder vi ADL-træning i almindelig daglig livsførelse og relationsarbejde ud fra en miljøterapeutisk arbejdsmetode, der rummer beboerinddragelse og individuel tilgang, hvor de miljøterapeutiske principper beror på en antagelse om, at beboeren kan udvikle sig.
Vi arbejder med en tværfaglig indsats i forhold til rehabilitering af beboerens psykiske lidelse og recovery som perspektiv på rehabilitering, hvilket vil sige forskellige teoretiske tilgange, som supplerer hinanden i hverdagen og i almindelig daglig livsførelse.
De miljøterapeutiske principper går ud på, at medarbejderne i samarbejde med beboerne forsøger at tilrettelægge de daglige aktiviteter og gøremål efter principper, hvor de bedst muligt støtter beboerne i at blive bedre til at klare hverdagslivet og være sammen med andre mennesker.
Teori og metode bag vores ADL-træning
Ved at arbejde med ADL-træning i almindelig daglig livsførelse støtter vi først og fremmest beboerne i at få en normal døgnrytme, som er det basale fundament for ADL-træning.
Endvidere guides og støttes beboerne til at tage ansvar for personlig hygiejne, til at varetage praktiske daglige gøremål såsom at ordne tøjvask, oprydning i egen bolig, indkøb og andre fælles opgaver i en i almindelig daglig livsførelse. Ligeledes til lægebesøg, kontakt til behandlingssystemet eller andre offentlige instanser.
Håb, identitet, mening og personligt ansvar
Det socialpsykiatriske arbejde tager udgangspunkt i relationsarbejdet, der understøtter de fire recovery-orienterede principper: Håb, identitet, mening og personligt ansvar - med mulighed for at skabe empowerment.
Vi tilstræber ved empowerment, at den enkelte beboer har magten over eget liv i så høj en grad, som beboeren ønsker og formår, men vi kan som medarbejdere ikke give beboeren empowerment. Det kræver, at beboeren samarbejder og tager personligt ansvar i processen.
En af de miljøterapeutiske praksisformer er kontaktpersonfunktionen, hvor hver beboer har to eller flere faste kontaktpersoner baseret på en tværfaglig vurdering. Vores opgave som kontaktperson er at mobilisere beboerens ressourcer og hjælpe beboeren med at overskue valgmuligheder og klargøre konsekvenserne af de mulige valg.